Λαϊκή Συσπείρωση Στερεάς:Έκτακτη συζήτηση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την έλλειψη αρδευτικού νερού στην Κωπαΐδα

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

        Προς την Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας

        Αίτημα για ΕΚΤΑΚΤΗ συζήτηση και λήψη αποφάσεων σχετικά με την έλλειψη αρδευτικού νερού στην Κωπαΐδα και την καταστροφή καλλιεργειών. 

      Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα προδιαγραμμένο έγκλημα για τους αγρότες του κάμπου της Κωπαΐδας, αφού αυτή τη στιγμή χάνονται καλλιέργειες εξαιτίας της έλλειψης αρδευτικού νερού με ευθύνη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και της Κυβέρνησης  που είναι υπεύθυνοι για την κατάσταση που έχει περιέλθει Κωπαΐδα.

               Οι αγρότες του κάμπου της Κωπαΐδας εκπέμπουν SOS.

    Πάνω από 100.000 στρέμματα βαμβακιού, μηδικής, βιομηχανικής ντομάτας, καλαμποκιού κ.α καλλιεργειών βρίσκονται σε κίνδυνο και πολύ πιθανό το επόμενο διάστημα περισσότερα στρέμματα και πολλές ακόμη καλλιέργειες να μην καταφέρουν να αντέξουν στην έλλειψη αρδευτικού νερού με ότι συνέπειες έχει αυτό για το εισόδημα χιλιάδων αγροτών της περιοχής.

    Ήδη αυτή τη στιγμή έχουν καταστραφεί καλλιέργειες και δεν μπορεί να αντιστραφεί το κλίμα ακόμη και αν εξασφαλιστεί κάποια ποσότητα νερού.

    Στην περιοχή του Ακραιφνίου, στην ευρύτερη περιοχή της Αλιάρτου, πολλά χωριά αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με το αρδευτικό νερό εξαιτίας της κακή διαχείρισης που χρόνια τώρα υπάρχει στην Κωπαΐδα, εξαιτίας  της μη εκτέλεσης των αναγκαίων έργων υποδομής και συντήρησης τον αρδευτικών δικτύων της αδιαφορίας που επέδειξε η Περιφέρεια όλα τα προηγούμενα χρόνια με αποτέλεσμα το πλωτό αρδευτικό σύστημα να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα παρόχθια βράχια της Υλίκης και να μην  αξιοποιείται.

     Οι αγρότες της Κωπαΐδας δεν φέρουν καμία ευθύνη για την κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή, αφού είχαν επισημάνει το συγκεκριμένο κίνδυνο πολύ έγκαιρα και παρά τις καθησυχαστικές υποσχέσεις από την πλευρά της Περιφέρειας, σήμερα βρίσκονται μπροστά στο κίνδυνο καταστροφών.

     Ως ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ θεωρούμε αναγκαίο άμεσα να συζητηθεί το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και να παρθούν συγκεκριμένες αποφάσεις στην κατεύθυνση υλοποίησης έστω και τώρα αναγκαίων έργων που μπορούν να καλύψουν εν μέρει τη ζημιά που  θα υποστούν οι καλλιέργειες, να δρομολογηθούν άμεσες ενέργειες για την αποζημίωση των αγροτών από την απώλεια εισοδήματος λόγω ζημιών που υφίστανται ή θα υποστούν  οι καλλιέργειες τους .

      Σε αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να υπάρξει ορθολογική διαχείριση του αρδευτικού νερού από το Μόρνο και τις γεωτρήσεις της ευρύτερης περιοχής με στόχο να φτάσει το νερό καλύπτοντας έστω μέρος των αναγκών.

      Άμεσα χρειάζεται να αποτυπωθεί η αντικειμενική κατάσταση σε σχέση με τη ζημιά που έχουν υποστεί ήδη οι καλλιέργειες, από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας.

     Με ευθύνη της Περιφέρειας και παρέμβαση  στην Κυβέρνηση να εξασφαλιστεί από τον κρατικό προϋπολογισμό η αναγκαία χρηματοδότηση για τους αγρότες που οι καλλιέργειες τους έχουν υποστεί είτε ολική,  είτε μερική καταστροφή εξασφαλίζοντας την απώλεια του χαμένου εισοδήματος.

       Να υπάρξει τώρα μέριμνα ώστε το πλωτό αρδευτικό σύστημα που βρίσκεται στην παρόχθια περιοχή, να καθελκυστεί στην Υλίκη και να εξασφαλιστεί η δυνατότητα λειτουργίας του, είναι περιουσιακό στοιχείο των αγροτών. Το πρόσφατα εγκατασταθέν πλωτό αρδευτικό δεν εξασφαλίζει παρά ελάχιστες ποσότητες αρδευτικού νερού, ενώ δεν δουλεύει όλο το 24ωρο.

      Παράλληλα να συζητηθεί η αλλαγή  του κανονισμού άρδευσης της Κωπαίδας με στόχο την εξασφάλιση αρδευτικού νερού σε όλο τον κάμπο, με το μικρότερο δυνατό κόστος για τους αγρότες.

     Θεωρούμε αναγκαίο η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο να έχει αποφασιστικό χαρακτήρα στις συγκεκριμένες κατευθύνσεις που αναφέρονται παραπάνω, ώστε άμεσα  να λυθούν οξυμένα  ζητήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον κάμπο της Κωπαΐδας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

18/6/2024

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΜΠΑΣΔΕΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΚΟΤΣΙΚΩΝΑΣ ΝΩΝΤΑΣ

ΜΟΥΤΟΥΣΙΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

Σχετικά